ARBEIDSAVTALE - ALLTID: Husk at du alltid skal ha en skriftlig arbeidsavtale, uavhengig av jobbens varighet eller type stilling. FOTO: Arbeidstilsynet.
Restaurantene fylles av festklare julebordsgjester. Og butikkene tas over av storhandlende kunder på jakt etter gaver og julepynt.
I førjulstida har flere bransjer behov for mer arbeidskraft, og for mange unge er ekstrajobben deres første møte med arbeidslivet.
– Arbeidsgiver har et stort ansvar i å ta nye, unge arbeidstakerne godt imot, og å lære dem om både rettighetene og pliktene deres, mener Trine Hammer som er seniorrådgiver i Arbeidstilsynet.
– I tillegg anbefaler vi unge arbeidstakere å sette seg godt inn i arbeidskontrakten de får tilsendt. Ikke vær redd for å stille arbeidsgiver spørsmål om du lurer på noe. Gå gjerne gjennom kontrakten med noen andre før du signerer; foreldre, venner eller andre som har vært i arbeidslivet ei stund.
Ti råd til deg med ekstrajobb før jul
Arbeidstilsynet oppsummerer her ti nyttige råd til deg som er ny i arbeidslivet:
Alle arbeidstakere skal ha en skriftlig arbeidsavtale. Kravet gjelder både for faste stillinger, midlertidige stillinger og ekstrahjelper/tilkallingsvikarer.
Arbeidsavtalen skal blant annet inneholde:
- arbeidstid
- stillingens tittel og størrelse
- avtalt lønn
- størrelse på overtidstillegg
- oppsigelsestid
- hvor lange pauser du skal ha
Arbeidsgiveren din skal sende deg arbeidsavtalen så snart som mulig, senest ei uke etter at du har begynt å jobbe dersom du jobber i mer enn én måned. Og senest første dag dersom du jobber i mindre én måned.
Husk å gå grundig gjennom arbeidsavtalen, og spør arbeidsgiveren din dersom det er noe du ikke forstår.
Arbeidsgiveren din må varsle deg om når du skal jobbe så snart som mulig og senest to uker før vakten. Blir det gjort endringer i vaktplanen, må disse også varsles i god tid.
Vær oppmerksom på om du går inn i en stilling eller som ekstrahjelp (tilkallingsvikariat). Som ekstrahjelp har du friheten til å velge om du vil takke ja eller nei til de vaktene du blir tilbudt. Dersom du har en fast eller midlertidig stilling av en definert størrelse, skal vaktene dine planlegges i en turnus, og du kan ikke takke nei til vaktene hvis de passer dårlig.
Selv om det ikke finnes en generell minstelønn i Norge, er det ni bransjer som har lovfestede minimumssatser for lønn per time. Én av bransjene som har minstelønn er overnatting og servering.
Skal du jobbe i en bransje med minstelønn, bør du sette deg inn i satsene, og sørge at du får lønnen du har rett på.
Arbeider du ut over alminnelig arbeidstid, gir arbeidsmiljøloven deg rett på overtidstillegg. Tillegget skal være på minst 40 prosent av avtalt timelønn
Du rett til minst én pause når den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Dersom den daglige arbeidstiden er åtte timer eller mer, skal pausene til sammen være minst en halv time.
Hvis du må være på arbeidsplassen i pausen eller det ikke finnes et godt nok pauserom, skal pausen regnes som arbeidstid.
Arbeidsgiver skal sørge for at du lærer deg hvordan jobben skal gjøres. God opplæring er viktig både for helsen og sikkerheten din, og for at du skal kunne gjøre en god jobb.
Alle farer og problemer i arbeidsmiljøet som kan gi skader, helseplager eller sykdom, skal risikovurderes.
Skal du for eksempel jobbe alene, må arbeidsgivere vurdere risikoen det innebærer, og sørge for at du har det trygt og godt på arbeidsplassen.
Seksuell trakassering er dessverre mer utbredt i julebordsesongen enn resten av året, og overnattings- og serveringsbransjen er mest utsatt.
Det er leders ansvar å sørge for at det er trygt å gå på jobb. Arbeidsgiver skal vurdere risikoen for seksuell trakassering og å sette inn tiltak der det er nødvendig. Alle ansatte, også ekstrahjelper, skal kjenne til tiltak og rutiner, og hva de skal gjøre hvis de blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet.
Alle virksomheter med fem eller flere arbeidstakere skal ha minst ett verneombud. Verneombudet kan hjelpe deg i saker som handler om arbeidsmiljøet.
Ta gjerne en prat med verneombudet når du starter i jobben og bruk han eller henne om det blir behov.
Når arbeidsforholdet er over, bør du be om en skriftlig attest. Attesten skal blant annet fortelle hvilket arbeid du har hatt, og hvor lenge du har vært ansatt.
Når du skal søke nye jobber eller opptak ved skole, er det viktig at du har attest fra de jobbene du har hatt tidligere.
Egne regler for unge under 18
Det er viktig å huske på at det er egne regler for blant annet arbeidsoppgaver, arbeidstid og pauser for ungdom under 18 år.
LES MER: Barn og ungdom i arbeid
Virksomhetene kan ha ekstrahjelper i førjulstida
Selv om hovedregelen i det norske arbeidslivet er at man skal ha fast ansettelse, er det lov å benytte ekstrahjelper dersom arbeidet er av «midlertidig karakter». Dette gjelder typisk for butikker som utvider åpningstidene og opplever økt kundetrafikk i desember. Og serveringssteder som har flere gjester i julebordsesongen.
– Midlertidig ansettelse er også lovlig når det gjelder vikariater for ansatte som er ute i permisjon eller har ferie. Dermed kan ekstrahjelper også ansettes for å dekke opp for andre ansatte som tar juleferie innen en rekke bransjer, forklarer Trine Hammer i Arbeidstilsynet.
LES MER: Midlertidig ansettelse