Godt og trygt arbeidsmiljø i et digitalt arbeidsliv

Publisert 05.10.2023 - Lesetid: 2 min

Digitalisering skaper nye muligheter for effektivitet og produktivitet, men også nye utfordringer i arbeidsmiljøet. Nå settes kampanjen «Godt og trygt arbeidsmiljø i et digitalt arbeidsliv» i gang, for å øke bevisstheten på hvordan digitalisering påvirker arbeidslivet.

Illustrasjon av mennesker i ulike yrker med digitale verktøy.

DIGITALT ARBEIDSLIV: Hvordan påvrker digitalisering arbeidsmiljøet? ILLUSTRASJON: EU-OSHA

Kampanjen organiseres av Det europeiske arbeidsmiljøorganet (EU-OSHA). Målet er å øke bevisstheten rundt hvordan nye digitale teknologier påvirker arbeid og arbeidsplasser og hvordan de skal håndteres. Arbeidstilsynet leder kampanjen i Norge; i samarbeid med Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og arbeidsgiver- og arbeidstakerforeningene i norsk arbeidsliv.

– Endringer skjer raskt i digitaliseringen vi står i. Da gjelder det for virksomhetene å følge godt med på hvordan det påvirker eget arbeidsmiljø. Virksomheter må henge med på utviklingen ved å være enda bedre på kartlegginger og risikovurderinger, lage gode handlingsplaner og gjennomføre tiltak for å gjøre arbeidsmiljøet bedre, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Kick-off webinar

Arbeidstilsynet markerer starten på kampanjen med kick-off webinar den 25. oktober.

Hva skal til for å lykkes med å ta i bruk digitale løsninger i arbeidet som kunstig intelligens, robotisering, maskinlære eller sensorer som kan måle stress? Det skal vi forsøke å svare på i webinaret Godt og trygt arbeidsmiljø i et digitalt arbeidsliv.

Se opptak av webinaret her

Fem prioriterte områder

Kampanjen retter oppmerksomheten mot fem prioriterte områder der digitalisering vil kunne påvirke arbeidsmiljøet:

  • arbeid på digitale plattformer
  • robotikk: automatisering av oppgaver
  • fjern- og hybridarbeid
  • personalstyring ved bruk av KI
  • smarte digitale systemer

Gjennom kampanjeperioden skal Arbeidstilsynet arrangere ulike veiledningsaktiviteter innenfor de fem prioriterte områdene.

Les mer om kampanjen (europa.eu)