Fagorganisering: Når huset brenner

Publisert 26.04.2024 - Lesetid: 5 min

Mange prøver å melde seg inn i en fagorganisasjon først etter de har havnet i trøbbel, men da er det for seint. Elin Synnøve Bråthen er sjeleglad for at hun hadde fagforeningen i ryggen da hun gikk gjennom tre runder i rettsapparatet mot sin tidligere arbeidsgiver.

To kvinner og en mann rundt et bord med hver sin mikrofon foran seg.

FAGORGANISERING ER TEMA I SISTE EPISODE AV PODKASTEN ARBEIDSLYST: I studio fra venstre, programleder Elin Solvang Hjelmen, Guro Angell Gimse fra NHO og Kristian Tangen fra LO.

– Historien med min arbeidsgiver startet bra, men sluttet veldig vanskelig. Etter noen år merket jeg at de skulle ta meg for ting som ikke stemte. 

Det forteller 55 år gamle Elin Synnøve Bråthen. Hennes tidligere arbeidsgiver anklaget henne blant annet for å ha ført timer feil og for å ha udokumentert fravær, noe hun ikke kjenner seg igjen i. Da hun merket at ting ikke var som de skulle, kontaktet hun fagforeningen sin LO Handel og Kontor med en gang.

Kvinne sitter i sofa i en stue med et pledd og en katt på fanget

KOS MED PUS: Elin Synnøve Bråthen med katten Cleo på fanget. FOTO: Privat.

Sammen med fagforeningen vant Bråthen over arbeidsgiveren hele tre ganger. Første gang gikk hun til sak for ulovlig oppsigelse, og under den rettsprosessen ble hun avskjediget. Fri Fagbevegelse fortalte historien først om 55-åringen som vant i både tingretten og lagmannsretten. Likevel anket den tidligere arbeidsgiveren avskjedsdommen inn for lagmannsretten. 

– Jeg er så glad for at fagforeningen bare var en telefon unna. Jeg hadde aldri klart tre runder i rettsapparatet alene, verken økonomisk eller mentalt, sier Bråthen.

Daglige henvendelser fra arbeidstakere i konflikt

Seksjonsleder i Arbeidstilsynets svartjeneste, Vigleik Aas, forteller at de hver eneste dag blir kontaktet av personer som trenger råd etter å ha havnet i en konflikt med arbeidsgiver. Enten fordi de ikke får den lønna de har krav på, eller mener de har blitt oppsagt eller permittert på feil grunnlag.

Mann ser i kamera

LEDER FOR SVARTJENESTEN: Vigleik Aas i Arbeidstilsynet. FOTO: Arbeidstilsynet.

– Det første vi da spør om, er om de har snakka med sin tillitsvalgt. Er du ikke organisert og har tilgang på hjelp fra din fagforening, blir rådet fort å ta kontakt med en advokat. Og de pengene man da har spart på fagforeningskontingenten, flyr fort ut igjen. Så velger man å la være å fagorganisere seg, så bør man i alle fall sette av de pengene til en regnværsdag, sier Aas.

– Hvor viktig er det å være fagorganisert?

– Svaret på det er egentlig det samme som hvor viktig er det å forsikre huset mot brann? Å la være kan virke som penger spart. For tross alt, de fleste dager brenner ikke huset ditt. Men det kan bli fryktelig dyrt den dagen det likevel skjer.

Mange melder seg inn for sent

Det finnes over 60 fagforeninger i Norge. I 2020 var nesten 1,3 millioner nordmenn medlem i en arbeidstakerorganisasjon, viser tall fra FAFO.

Men mange prøver å melde seg inn når det er for sent, sier Roy-Erik Mårtensson fra NITO. De organiserer blant andre ingeniører og teknologer.

– Det er en del som prøver å melde seg inn først etter det har oppstått trøbbel på jobb. Men du må ha forsikringa i orden før arbeidsgiver går til oppsigelse eller avskjedigelse, sier Mårtensson. 

Mann med briller og blå dressjakke ser inn i kamera.

OVER 100.000 MEDLEMMER: Roy-Erik Mårtensson er regionsjef i NITO sør.

Likevel, ingen regel uten unntak. Regionsjefen i NITO forteller om en episode der de valgte å støtte et nytt medlem.

– Vi kunne ikke hjelpe han juridisk, men saken var såpass spesiell at vi valgte å bistå han menneskelig gjennom den vanskelige tiden. Han måtte ta risikoen personlig og selv betale advokat. Hadde han vært medlem i en fagforening, hadde han fått bistand fra advokatene til fagforeninga, sier Mårtensson. 

– Den menneskelige belastninga å stå i en sånn sak, som gjerne sprer seg over flere år, er en enorm belastning.

Å gjespe høyt i et møte

En av tingene Elin Synnøve Bråthen ble anklaget for av sin tidligere arbeidsgiver, var at hun demonstrativt hadde gjespet høyt i et møte.

– Det utviklet seg til å gå veldig på min karakter, og at jeg var en forferdelig person å ha i jobb, forteller Bråthen. Opplevelsen gikk hardt utover selvfølelsen, og i etterkant av rettssakene har hun gått til psykolog for å komme seg på beina igjen. Men hun angrer ikke på at hun gikk til sak, og er takknemlig for at fagforeningen hennes alltid bare var en telefonsamtale unna.

– Jeg tror ingen forventer at en sånn situasjon skal komme. Man går inn i et arbeidsforhold og er optimist, det er god stemning og så plutselig snur det. Og da står du der, bitteliten og utsatt. Så det at jeg hadde fagforeninga som hjalp meg, betydde alt, sier Bråthen.

– Også arbeidsgivere burde organisere seg

Guro Angell Gimse fra NHO syns det er trist at konflikter på jobb må havne i retten før det blir en løsning. Hun mener flere arbeidsgivere burde organisere seg, og involvere foreningen sin før konflikten eskalerer.

– Det er nesten like mange fordeler for en arbeidsgiver å organisere seg, som det er for en arbeidstaker. Det går på nettverk, kursing og advokater som kan bistå og hjelpe til med konflikthåndtering. 

– Kan små og nyoppstarta bedrifter også organisere seg?

– Ja, absolutt. Vi i NHO organiserer flest små og mellomstore bedrifter. Det er plass til både frisøren, mekanikeren og de store som Aker Solutions.

Kristian Tangen fra LO minner om at skal vi fortsette å ha et anstendig og seriøst arbeidsliv, må foreningene snakke på vegne av flertallet: 

–  Vi har funnet en god samarbeidsmodell i Norge, som vi ikke må ta som en selvfølge. Vi er helt avhengig av at begge parter organiserer seg.