Arbeidstilsynets tiltak for å hindre koronasmitte

Publisert 11.03.2020

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For å forhindre ytterligere smitte av koronaviruset innfører Arbeidstilsynet hjemmekontor for sine ansatte og begrensninger i fysiske tilsyn.

Merk at denne nyhetssaken kan inneholde utdatert informasjon om regelverk knyttet til koronapandemien og smittevern. Oppdatert informasjon finner du på Koronavirus: Tiltak i arbeidslivet

- Vi gjør dette både for å forebygge at noen av våre ansatte skal spre smitte og at de selv skal risikere å bli smittet, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim. 

Flere tiltak for å hindre smitte

For å hindre smitte, og på den måten beskytte utsatte grupper, er det blant annet besluttet at alle ansatte i Arbeidstilsynet skal ha hjemmekontor til over påske. På den måten reduseres antall mennesker som møtes og reiser kollektivt samtidig. Perioden med hjemmekontor vil bli forlenget om situasjonen tilsier det.

- Som forebyggende etat skal vi være med på å begrense smitte. Vi følger rådene fra Folkehelseinstituttet, og har vurdert hvordan vi kan bidra til å forhindre ytterligere smitte av koronaviruset, sier Vollheim. 

Arbeidstilsynet gjør følgende tiltak: 

  • Hjemmekontor
  • Alle planlagte fysiske tilsyn som ikke er nødvendige for å ivareta liv og helse, avlyses, ev. gjennomføres på video dersom det er mulig.
  • Der det anses hensiktsmessig vil tilsynsvirksomheten opprettholdes med postale tilsyn.
  • All fysisk, utadrettet veiledningsaktivitet utsettes eller avlyses 
  • Senter for utenlandske arbeidstakere (SUA) stenges, men vil være tilgjengelig på telefon på eget nummer. 

Arbeidstilsynet begrenser fysiske tilsyn til det som er nødvendig for å ivareta liv og helse, for eksempel tipsbaserte tilsyn om akutt helsefare og ulykkestilsyn. Vi skal ikke bidra til å øke smittefaren. Arbeidstilsynets planlagte aksjon i industrinæringen fra 9.- 20. mars er avlyst.

Postale tilsyn innebærer at vi etterspør og kontrollerer opplysninger og dokumentasjon per brev. Denne formen for tilsyn begrenser hva som kan kontrolleres, men vi vurdere å følge opp med fysiske tilsyn når korona-situasjonen tillater det igjen.