IKKE UFARLIG: Fall fra lav høyde er temaet i en ny nordisk kampanje. FOTO: Vinnueftirlitið.
Fall på flatmark er temaet i en ny nordisk kampanje. Det engelske slagordet «safety doesn’t happen by accident» er på norsk oversatt til «sikkerhet er ikke noe du snubler over». Statistikk viser at arbeidsplasser der det jobbes systematisk med helse, miljø og sikkerhet har færre arbeidsskader og ulykker.
Tall fra Canada viser at over 40.000 arbeidere årlig blir skadet etter fall, og flertallet (66%) skyldes fall på samme nivå (worksafenb.ca). De resterende (34%) er fall fra høyder, som stiger, trapper eller tak.
I Norge viser tall fra Statistisk Sentralbyrå at fallulykker utgjør cirka en fjerdedel av meldte arbeidsulykker med kjent årsak. Fallulykker forekommer i de fleste næringer, men de som er mest utsatt jobber blant annet innenfor transport og lagring.
– Selv om fall fra høyde har stort skadepotensiale, skal man heller ikke kimse av fall som følge av å snuble eller skli, sier avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet Monica Seem. – Slike fallulykker kan også føre til alvorlige skader. Det er viktig å forebygge alle typer fallulykker, og det gjør man ved å risikovurdere arbeidet og arbeidsplassen og sette i gang nødvendige tiltak, sier Seem.
Sjeldent at uhell er uflaks
I bygg- og anleggsentreprenøren Backe Stor-Oslo er Kathrine Fagerli Nilssen ansatt som HMS-leder.
Hun forteller at de jobber mye med å ha det ryddig rundt seg, for å forebygge skader og ulykker.
– Min opplevelse er at uhell sjeldent er uflaks, men noe som kunne ha vært forebygget.
Nilssen forteller om en episode der en ansatt brakk et ben i foten etter å ha gått ut av lastebilen på en byggeplass. Han skled av nederste trinn, videre på ei skrå kjøreplate og til slutt ned i gjørmete underlag hvor en av fotrotknoklene brakk.
– Tilsynelatende så det som et uhell. Men da vi gikk gjennom hendelsesforløpet, så vi at det var bakenforliggende årsaker til fallet. Og at uhellet lettere kunne ha vært unngått, om byggeplassen hadde vært ryddig. For hvis du har det ryddig, er det mye lettere å identifisere de ekte farene og forebygge de alvorlige ulykkene, sier hun.
Se den nordiske kampanjevideoen her: